1 2

Развенчани митове за млякото

 • Млечен мит 1: Пиенето на мляко предизвиква ранен пубертет

  Истина: Няма научни доказателства, че пиенето на мляко предизвиква ранен пубертет

  В САЩ момичетата навлизат в пубертета в по-ранна възраст отколкото преди 30 години. Не е изяснено каква е причината за този феномен, макар че съществуват няколко хипотези. Например, разпространено е вярването, че наднорменото тегло в детска възраст, което също нарастна значително през последните години, може да доведе до ранно навлизане в пубертета при момичетата.

  Не съществува изследване, което да доказва, че млякото или млечните продукти водят до ранен пубертет. Млякото съдържа малки количества хормон на растежа (ХР). При производството на някои млечни продукти кравите се инжектират с изкуствен ХР, за да се увеличи добива на мляко. Въпреки това обаче, учените са установили, че млякото от инжектирани и неинжектирани с този хормон крави е с еднакво качество. 90% от хормоните биват унищожени при процеса на пастьоризация. Това, което остава от този хормон, се разгражда от храносмилателната система до неактивни фрагменти. И двата хормона са специфични за едрият рогат добитък и не въздействат на човешкото тяло.  

  Млечен мит 1: Пиенето на мляко предизвиква ранен пубертет
 • Млечен мит 2: Пиенето на мляко води до образуване на слуз в организма

  Истина: Пиенето на мляко не води до образуването на слуз или до появата на астма

  Схващането, че млякото би могло да допринесе до формирането на слуз е разпространено от години, въпреки че проучвания по този въпрос не са успели да го докажат. Много хора бъркат слузта с временното отделяне на слюнка, което е естествена реакция на организма при консумацията на мляко. Не съществува научно изследване, което да доказва, че млякото образува слуз в устната кухина или в гърлото. Също така, млякото не влошава симптомите на

  Млечен мит 2: Пиенето на мляко води до образуване на слуз в организма
 • Млечен мит 3: Пиенето на мляко води до появата на камъни в бъбреците

  Истина: Противно на широко разпространеното мнение, пиенето на мляко не води до образуване на камъни в бъбреците

  Изследвания от университета във Вашингтон показват, че заместването на ябълков сок с мляко не води до повишаване на риска от образуване на камъни в бъбреците. Някои изследвания дори показват, че консумацията на мляко се асоциира с по-малка вероятност за образуване на камъни в бъбреците. Едно четири годишно проучване на мъже на възраст между 40 и 75 години открива, че рискът от образуване на камъни при тези от тях, които консумирали богата на калций храна (1326 мг калций на ден) бил с 34% по-нисък от групата, която консумирала само 516 мг калций на ден. Обсъдете причините за образуването на камъни в бъбреците с вашия личен лекар преди да предприемете промени в своя начин на хранене.

X